Laaggeletterdheid en digibetisme:

Een onderschat
probleem

Als eerste woningcorporatie in Nederland neemt Stadlander het voortouw bij de aanpak van laaggeletterdheid en digibetisme. Circa zeventig van onze medewerkers doen mee aan een cursus om het probleem in hun dagelijks werk te herkennen. Ook medewerkers van Vraagwijzer en mogelijk de Intergemeentelijke Sociale Dienst Brabantse Wal haken aan.

Lees verder

Duizenden inwoners in het werkgebied van Stadlander hebben moeite met lezen. Of ze begrijpen de Nederlandse taal niet. Nog meer mensen lukt het niet om hun zaken met de computer te regelen, de zogeheten digibeten. Het zijn geen getallen die uit de lucht zijn gegrepen. Stadlander deed er onderzoek naar. Het bijbehorende rapport bevat tal van aanbevelingen. Het onlangs geopende DigiPunt is er een voorbeeld van.

Button wit

Er zijn DigiPunten in Bergen op Zoom en
Steenbergen. Bekijk de digitale brochure
voor meer informatie:

Bekijk de brochure

DIGIPUNT: VOOR WIE MIJN STADLANDER TE MOEILIJK VINDT

Stadlander is te snel gegaan met het digitaliseren van de dienstverlening. De huurders die al van Mijn Stadlander gebruik maken zijn enthousiast. Maar Mijn Stadlander blijkt voor een deel van onze klanten een gesloten deur. Daarom is er nu DigiPunt. Een laagdrempelig inloopspreekuur waar ook de Intergemeentelijke Sociale Dienst Brabantse Wal en Vraagwijzer aan meewerken.

Goed opgeleide en ervaren vrijwilligers helpen met het invullen van formulieren op internet en het versturen van documenten via email of een website.

Nog mooier is het als de bezoekers van DigiPunt op termijn zelfredzaam worden. En hun leesvaardigheid verbeteren door een cursus te volgen. Of vaardigheden ontwikkelen waardoor ze beter wegwijs raken achter de computer. Zodat ze in de toekomst zelf zaken kunnen regelen met Stadlander, ZuidWestWonen, ISD en andere instanties.

‘We kregen het niet voor elkaar’

ANNEMARIE VAN KEIJZERSWAARD: AANTAL BEZOEKERS BEWIJST NOODZAAK INLOOPSPREEKUUR DIGIPUNT

Ze zijn helemaal uit Nieuw-Vossemeer gekomen. Omdat ze er thuis niet uit kwamen. Op het eerste gezicht is het iets eenvoudigs: een adreswijziging doorgeven aan de sociale dienst. Maar hoe ze ook zochten: op internet kwamen ze de website niet tegen. Laat staan dat ze het digitale formulier konden invullen. Het echtpaar aan tafel in het DigiPunt voelt zich zichtbaar ongemakkelijk. ‘’We kregen het niet voor elkaar.’’ Annemarie van Keijzerswaard, vrijwilliger bij het DigiPunt in Steenbergen, heeft de website binnen de kortste keren op het scherm. Samen met de klant wordt het formulier ingevuld. Dan dient het volgende probleem zich aan: de DigiD-code. Zonder die cijfertjes lukt het niet om de adreswijziging in het systeem door te voeren. De man probeert het een paar keer. Uit het blote hoofd. Het lukt niet. ‘’Ik denk dat ik een cijfertje vergeten ben.’’

KWETSBARE GROEPEN

Lastig. Volgende week komen ze terug, de vijftigers uit Nieuw-Vossemeer. Met de DigiD-code op papier. Het is zo maar een voorbeeld uit het leven van alledag dat veel mensen raakt. Volgens Peter Dercks, directeur van de Vereniging Vraagwijzer, heeft bijna een op de vijf inwoners in de streek er mee te maken. Moeite met lezen. Problemen met praktische zaken waarvoor een computer nodig is: van jezelf inschrijven voor een woning en iets doorgeven via email tot het downloaden van een formulier. ‘’En niet iedereen heeft een zoon of een buurman die wel even helpt. Dat zijn dus de kwetsbare groepen in onze samenleving.’’

TEVREDEN

Een volgende klant stapt binnen bij Annemarie. Ze wil zich inschrijven voor een woning. Maar thuis lukt het niet om het eenmalige inschrijvingsbedrag over te maken. ‘’Ik krijg elke keer de melding dat het IBAN-nummer ongeldig is.’’ Annemarie leidt de klant snel en deskundig door het menu. Totdat het gaat over de Inkomensverklaring 2014 die nodig is. De klant heeft die belangrijke informatie niet in bezit. Annemarie belt naar de Belastingtelefoon. En regelt dat het document per omgaande per post wordt opgestuurd. Ook deze klant moet volgende week dus terug komen. Samen met Annemarie wordt de inschrijving dan helemaal afgewerkt. De klant vindt het niet erg. Ze woont in Steenbergen en is blij met de hulp van het DigiPunt. ‘’Mooi dat het spreekuur er is.’’ Annemarie zelf is ook tevreden. Het aantal klanten in de eerste weken van het DigiPunt bewijst de noodzaak van het spreekuur. De positieve reacties van de klant doen haar goed. ‘’Het is dankbaar werk.’’

Video
Share

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Uw naam

E-mail

Meld aan