Een appelhuisje maken met timmerman Boy

Schoolboeken aan de kant. Vandaag gaan we iets heel anders doen. Wat? Een appelhuisje maken. Twee groepen acht van de Algemene School Oost in Bergen op Zoom kregen in januari een lesje timmeren en boren. Niet de juf verzorgde deze kleurrijke techniekles, maar medewerkers van De Kok Bouwgroep.

Lees verder

UITLEG

Voor de klas stonden Anushka van den Broek en Boy Voeten. De laatste is timmerman bij De Kok Bouwgroep. “Het was voor mij de eerste keer, maar het is me goed bevallen”, zegt hij na afloop van de les op de Algemene School Oost. Hij en Anushka vertelden eerst iets over hun werk. Na die korte uitleg mochten de kinderen zelf aan de slag.

APPELHUISJE

Ze maakten appelhuisjes: kleine, houten voederhuisjes voor vogels. De onderdelen waren al gezaagd. De kinderen timmerden de huisjes vakkundig in elkaar en mochten daarna met de boor aan de slag om de pinnen erin te monteren. De pinnen zijn bedoeld om de appels aan op te hangen. “De jongens vonden het stoer, dat boren”, zegt timmerman Boy. “En de meeste meisjes keken het eerst even aan. Uiteindelijk was iedereen fanatiek bezig. De les liep flink uit…” Het resultaat mocht er zijn: een klas vol kleurrijke huisjes.

Boy Voeten,
De Kok Bouwgroep

‘De jongens vonden het stoer, dat boren. De meeste meisjes keken het eerst even aan. Uiteindelijk was iedereen fanatiek bezig’

MAATSCHAPPELIJK

Woondiensten + is een van de onderhoudsregisseurs van Stadlander. Het bedrijf verzorgt het onderhoud van huurwoningen. Daar zijn afspraken over gemaakt. Onderdeel van de afspraken is dat onderhoudsregisseurs ook maatschappelijke activiteiten organiseren. Zoals het aanleggen van een terras of het plaatsen van plantenbakken, in samenwerking en op initiatief van bewoners. Of het geven van een kleurrijke techniekles op een basisschool.

ANIMO KRIJGEN

Boy Voeten vindt het belangrijk om scholieren zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met techniek. “Het werken in de bouw is niet zo bekend en misschien een beetje ondergewaardeerd. Daarom is het goed om te laten zien wat ons werk inhoudt. We hopen dat de scholieren er animo voor krijgen, ook door ze zelf iets te laten maken.”

Wie weet heeft de les op de Algemene School Oost toekomstige bouwvakkers opgeleverd. Dat zou mooi zijn, want de bouw staat te springen om enthousiast personeel.

ENTHOUSIASME

Het zou juf Linda de Neijs niet verbazen als leerlingen uit haar klas over een aantal jaren in de bouw werken, misschien wel bij De Kok Bouwgroep. “Er zitten veel toekomstige vmbo’ers in mijn klas, dus deze les sloot heel goed aan bij hun interesse. Ik zag dan ook veel enthousiasme in de klas, vooral toen de leerlingen zelf konden gaan schuren, boren, timmeren. Sowieso heb ik een enthousiaste klas, die graag van alles uitvoert. De techniekles was een prima manier om meer te weten te komen over werken in de bouw. Bovendien kon iedereen naar huis met een mooi appelhuisje. Met appel en al.”

‘Er zitten veel toekomstige vmbo’ers in mijn klas, dus deze les sloot heel goed aan bij hun interesse’

GEEF UW REACTIE

Bedankt voor uw reactie. Zodra uw bericht goedgekeurd is zal het geplaatst worden.

    Er is nog geen reactie geplaatst.

Video
Share

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Uw naam

E-mail

Meld aan