ELKE HIJS WEL ZO’N VIJF TON AAN JE KRAAN

 

‘Je moet steeds opletten’

Johan Merks, kraanmachinist op de Hof van Asselbergs

Lees verder

Het voelt een beetje alsof je met een veerboot de haven uit vaart. Een soort gewiebel, na de eerste golven van de zee buiten de pier. Maar dit is geen boot. We zitten in de werkkamer van een hijskraan, op dertig meter hoogte. We kijken mee met Johan Merks, de kraanmachinist bij de bouw van de Hof van Asselbergs. Verantwoordelijk werk. “Je hebt wel de hele tijd mensen onder je lopen.”

KOFFIEPAUZE

Van hoogtevrees moet je geen last hebben. Een goeie conditie is meegenomen. Een keer of wat per dag klimt Johan (60) de trappen op, steil omhoog, naar zijn cabine. Aan het begin en het eind van de dag. Bij de grote schaft tussen de middag. Tijdens de koffiepauze blijft hij boven. “Dat is de moeite niet waard.” Wel heeft Johan boven zijn eigen koffiezetapparaat. “Ik kom niks tekort.”

Johan Merks, kraanmachinist
op de Hof van Asselbergs

UITZICHT

Wat zijn collega’s beneden niet hebben: het fantastische uitzicht. Over de stad en de verre omgeving. Op heldere dagen zijn zelfs de havengebieden van Antwerpen en Rotterdam te zien, net als de Oosterschelde. “Tot vijftig kilometer ver kun je hier kijken.” Natuurlijk geniet Johan van het panorama. Hij ziet details die niemand op de grond ziet. Wat hem het meest opvalt bij dit project, in het hart van Bergen op Zoom? “De vele bedrijfspanden en loodsen, aan de overkant van het spoor en in de binnenstad. Het is een stad waar gewerkt wordt.” Niet dat hij de hele dag over de stad en de omgeving zit te kijken, integendeel. “Je moet steeds opletten, je hebt bij elke hijs wel zo’n vijf ton aan je kraan.”

‘Zakken maar, klinkt het van beneden’

CONTACT

Via de portofoon is er voortdurend contact tussen Johan en de mensen op de werkvloer. “Zakken maar”, klinkt het van beneden. Dat is de stem van Rien van Vlimmeren, een goede vriend en collega sinds jaar en dag. Johan heeft vroeger zelf als timmerman gewerkt voor de Nederlandse Bouw Unie, de hoofdaannemer van de Hof van Asselbergs. Rien was toen al zijn collega. Zoals ook uitvoerder Kees Bastiaansen een oude bekende is.

 

“Ik heb hem nog als stagiair binnen zien komen.” Zijn werkgever kwam destijds kraanmachinisten tekort. Johan stak zijn vinger op. Hij zag het wel zitten om de hoogte in te gaan. Later is Johan voor zichzelf begonnen. Jaren heeft hij zijn eigen kraanbedrijf gehad, met een hele ploeg machinisten in dienst. Tegenwoordig is Johan zelfstandig ondernemer, zoals nu op dit nieuwbouwproject in Bergen op Zoom. “Tot het eind van het jaar zit ik hier wel.”

VEILIGHEID

Natuurlijk is het leuk om op de bouw van de Hof van Asselbergs oude collega’s tegen te komen. Met het oog op de veiligheid is het bij dit soort werk ook belangrijk om elkaar goed te kennen. “We verstaan elkaar, in elk opzicht. Je moet van elkaar op aan kunnen, precies weten wat de ander doet.” Johan heeft nooit geen spijt van zijn keuze voor kraanmachinist gehad. Wel is hij zo’n 15 kilo zwaarder dan toen hij nog actief was als timmerman. Daarom is hij sinds kort weer gaan joggen, looprondjes van een kilometer of tien. Johan slaat even op een beginnend buikje. “Het is wel werk waar je van groeit.”

HOF VAN ASSELBERGS: AANGENAAM WONEN, IN HET HART VAN DE STAD

Tegenover het NS-station in Bergen op Zoom realiseert Stadlander het nieuwbouwproject Hof van Asselbergs. Het voormalige terrein van vervoerder BBA wordt omgetoverd in een modern woonpark. De eerste woningen worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 opgeleverd. In de Hof van Asselbergs komen in totaal 82 woningen.

Er worden 63 appartementen ontwikkeld, waarvan 55 in het sociale huursegment en 8 in de vrije huur. Ook komen er 17 grondgebonden woningen in het vrije huursegment. Het karakteristieke BBA kantoorpand wordt volledig gerenoveerd en omgebouwd tot twee woningen.

MEER INFORMATIE

Meer weten over het project Hof van Asselbergs? Ga dan naar onze website:
stadlander.nl

GEEF UW REACTIE

Bedankt voor uw reactie. Zodra uw bericht goedgekeurd is zal het geplaatst worden.

  • Fons verheezen

    24-03-2018

    Dat is leuk om zoiets te horen

    REAGEER + LIKE
Video
Share

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Uw naam

E-mail

Meld aan